attempt #3

  • Art

KAAP art festival for children, fort Groenekan, Utrecht.

http://tweetakt-kaap.nl/

3 years ago I participated(analogue soundlab 2) in KAAP, a quite unique exhibition held at a old fortress on the outskirts of Utrecht. It’s main goal is to provide an interesting way to involve a younger audience in art.

When I was asked if I was interested in participating I immediately knew I wanted to continue my attempt series. My last “attempt” was over 2 years ago and besides my normal tendency to start a completely new and over ambitious project I still had that urge to change those attempts into a succes.

Previous attempts, wich contain a lot more background information on this long running project:

attempt #1

attempt #2

More detailed info is below but first some pictures:

FortRuigenhoek-AnnavanKooij-1810

Photograph by Anna van Kooij

FortRuigenhoek-AnnavanKooij-1803

Photograph by Anna van Kooij

IMG_2128

IMG_2133

IMG_2144

IMG_2129

P1040239

   P1040229

The text in dutch about my work at KAAP:

De uitvinder Jochem van Grieken maakte tijdens zijn studie (Product Design & Engineering en Fine Art, HKU) een mechanische constructie die heen en weer kon bewegen als een soort rups, hij noemde het Attempt#1, oftewel poging 1 (of test 1). Voor zijn afstuderen maakte hij een grotere versie, getiteld Attempt#2. Omdat het mechanisme toen nog niet helemaal werkte zoals Jochem eigenlijk wilde, werkt hij deze versie van de rups verder uit voor Tweetakt/Kaap, Attempt#3 dus.

In de ruimtes van het fort kun je het werk voorbij zien kruipen.

Jochem: ‘Ik heb altijd al een enorme fascinatie gehad voor techniek en wetenschap. Als kind wilde ik uitvinder worden en door de jaren heen is er eigenlijk niks veranderd. In mijn werk nodig ik het publiek uit om zelf te ervaren hoe boeiend techniek kan zijn. Uitvindingen werken soms wel, soms niet, dus je moet gewoon blijven proberen. En als je een nieuwe versie maakt van een oude uitvinding, en alle fouten eruit haalt, zal je zien dat je weer nieuwe fouten maakt. Ook die fouten kun je weer oplossen. Dat is uitvinden.’

Meestal maakt hij robotachtige en audiovisuele kunst/installaties. Op de Bosch Parade was hij te zien met De Borstcrawlmachine; een boot die zich met twee gigantische mechanische armen voortbeweegt door het water. Ook creëert Jochem manieren om beweging om te zetten in geluid. Zo liet hij een stel krekels ‘live’ een muziekstuk componeren en is hij de bedenker van de groenten-synthesizer.

Jochem was al eerder te zien op Tweetakt/Kaap: in 2012 maakte hij toen het werk Analogue Soundlab. Met emmers en ijzerdraad bouwde hij een geluidsinstallatie in een van de bunkers, zonder allerlei ingewikkelde trucjes. Hiermee liet hij zien dat je met simpele middelen je ideeën kunt uitwerken door gewoon dingen uit te proberen. Je hoeft dus geen ingewikkelde en dure apparatuur aan te schaffen, en je kunt meteen aan de slag met wat je in huis hebt.

 

 

attempt #3 V2